Tuinverlichting

Laat je tuin stralen met mooie verlichting

Met de juiste tuinverlichting geef je de tuin een extra uitstraling. Bovendien is buitenverlichting ook erg praktisch in het donker en door het gebruik hiervan wordt ook de veiligheid rondom uw woning vergroot. Tegenwoordig is er veel mogelijk wat betreft smart (slimme) verlichting. Dit maakt het mogelijk om de verlichting in de tuin volledig te automatiseren. Je gebruikt alles via een timer, slimme sensor of via een app. Handig toch?

Er is een onderverdeling te maken in de volgende soorten tuinverlichting.

Functionele tuinverlichting

Dit is de onmisbare verlichting in de tuin. Denk hierbij aan een tuinlamp bij de deur, de verlichting van een tuinpad of de buitenverlichting om je veilig te voelen in de tuin.

Accent tuinverlichting

Met deze verlichting zet je de gewenste objecten in het licht om de aandacht hierop te vestigen. Bijvoorbeeld de statige eik, bloeiende struiken, een waterornament of eigenlijk elk object wat je wilt uitlichten in de tuin. 

Sfeer tuinverlichting

Na de functionele- en accent tuinverlichting wordt als laatste de sfeerverlichting bepaald. Dit kan op alle plaatsen in de tuin waar nog kleine lichtpuntjes gewenst zijn. Rondom het terras in de tuin, of verlichting bij een zwembad of vuurplaats. 

Er zijn verschillende type buitenlampen

Bovengrondse buitenlampen

Meestal wordt deze tuinverlichting gebruikt om de functionaliteit hiervan. Voorbeelden hiervan zijn mooie tuinlantaarns bij een oprit of terras. Ook voor het begeleiden van paden is dit een prima optie. 

Wandverlichting 

Wandlampen zijn voor bevestiging tegen een schutting of gevel en worden vaak gebruikt voor de functionaliteit hiervan. Een tuinlamp naast een deur, aan een erfafscheiding of bij een opstapje verhoogd het gebruiksgemak. 

Spotjes in de tuin

Richtbare spots worden vaak gebruikt als accentverlichting voor beelden, bomen of exclusieve beplanting. Door deze in de avond te verlichten wordt de nadruk juist daarop gelegd en springt het echt uit de tuin. 

Geïntegreerd licht

Wat je nu veel ziet zijn platte armaturen te gebruiken in grind, tegels of bij waterpartijen.